Erfrecht

Je moeder komt te overlijden. Je vader is ook al overleden en je hebt nog een zus. Behalve met veel verdriet, krijg je ook te maken met erfrecht en misschien ook een advocaat erfrecht. Er komt een hoop op je af, waar je eigenlijk helemaal niet mee bezig wil zijn.

Erfenis

Je moeder laat jullie een erfenis achter. Alles in haar huis is van jullie en die paar duizend euro op haar bankrekening ook. Maar ook haar schulden zitten in de erfenis. NU is de vraag, zijn jullie verplicht deze over te nemen? Of kunnen jullie ook alleen de spullen en het geld aannemen? Of krijg je bij het niet aanvaarden van de schuld de rest ook niet? Jullie hebben veel vragen en komen er niet uit. Het kan dan handig zijn om je te laten helpen door iemand die er verstand van heeft, bijvoorbeeld een advocaat erfrecht.

Verwerpen of aanvaarden?

Je mag een erfenis verwerpen, dat betekent alleen wel dat je alles verwerpt, ook de spullen en het geld. Je kan de erfenis ook beneficiair aanvaarden, ook wel aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving genoemd. Je hebt dan wel recht op de inboedel, maar pas als de schulden afbetaald zijn.
Je kan een erfenis ook zuiver aanvaarden, dan aanvaard je de spullen, het geld n de schulden. Je kan dit doen door een verklaring van zuivere aanvaarding vast te leggen bij de griffie van de rechtbank. Let wel op, als je bijvoorbeeld spullen van je moeder opruimt, of haar schulden deels afbetaald, wordt dit ook gezien als een zuivere aanvaarding. Je hebt drie maanden de tijd om een keuze te maken, aangezien de schuldeisers de eerste drie maanden geen geld terug mogen vragen van de nabestaanden.

Advocaat erfrecht

Wat kan een advocaat erfrecht voor jullie betekenen? Zij kunnen jullie alle regels duidelijk uitleggen. Ze kunnen alles voor jullie op een rijtje zetten, alle voors en tegens opschrijven en samen kijken naar de beste oplossing. Natuurlijk kunnen ze ook helpen als er juridische stappen ondernomen moeten worden. Ook kunnen ze optreden als mediator als jij en je zus er niet uitkomen.

Ben je op zoek naar een advocaat erfrecht of een mediator, neem dan contact op met Schoebroek.