Familierecht

Ik las in een artikel van EenVandaag dat hoogleraren familierecht, sociale wetenschappers en familierecht advocaten vinden dat vaders en meemoeders automatisch ouderlijk gezag over hun kinderen moet krijgen.

Nu moeten zij nog naast het erkennen van hun kinderen ook het ouderlijk gezag aanvragen bij de rechtbank.

Mijn mening

Ik ben het wel eens met wat die hoogleraren, wetenschappers en advocaten zeggen. Vooral omdat veel ouders dit niet weten of pas later de aanvraag doen. Waardoor er grote gevolgen kunnen ontstaan bij het overlijden van de moeder of als ouders uit elkaar gaan. De meemoeder of vader heeft dan niets meer te zeggen of de kinderen.

Maar ja, ze willen dat dit gaat gebeuren, maar het is nog niet zo. Dus denk er goed aan dat je het gezag over je kinderen goed regelt. Binnen een huwelijk (of geregistreerd partnerschap) is het ouderlijk gezag automatisch geregeld, maar veel ouders zijn tegenwoordig niet getrouwd. Gelukkig is het niet heel moeilijk om het gezag aan te vragen. Dit kan tegenwoordig ook digitaal, je hoeft alleen een DigiD te hebben. Maar schriftelijk is ook altijd nog mogelijk.

Scheiden, maar geen gezag

Mocht je nou toch in de vervelende situatie zitten dat jullie uit elkaar gaan. En heb je geen ouderlijk gezag over je kind(eren). Dan is het mogelijk voor een ouder zonder gezag toch het gezag aan te vragen via de rechter. Dat kan hij of zij doen als de ouder met gezag niet mee wil werken. De rechter zal dan in het belang van het kind bepalen of de vader of meemoeder het gezag krijgt. Tijdens of na de echtscheidingsprocedure is het overigens ook mogelijk dat een kind vanaf 12 jaar een verzoek kan doen om gezagswijzigingen.

Antonia advocaten

Je wil natuurlijk dat dit allemaal goed en zonder teveel problemen verloopt. Dan is het misschien handig om iemand om hulp te vragen. Je kan bijvoorbeeld de hulp inschakelen van een advocaat die gespecialiseerd is in familierecht.

Antonia advocaten helpt je graag om dit zo soepel mogelijk te laten lopen. Een van hun expertises is familierecht.