Tips van een hovenier uit Deventer

Een mooie tuin, wie wil dat nu niet? Als hovenier in Deventer en omstreken (Zutphen, Apeldoorn en verder) kom ik bij veel mensen in de tuinen terecht. Verschillende mensen, verschillende wensen, maar ook verschillende soorten grond en daglicht. Er zijn ontzettend veel zaken waar je rekening mee moet houden bij het plannen, aanleggen en onderhouden van jouw mooie tuin.

De grond
We beginnen bij de basis: de grond waarop je woont en waarop je je tuin gaat aanleggen. Er zitten ontzettend veel verschillen in grond. Deze belangrijke basis kan er al voor zorgen dat je tuin een succes wordt of dat je tuin een domper wordt. Een belangrijke eigenschap is de pH waarde van de grond. Dit geeft de zuurtegraad van de grond aan. Sommige planten houden van zure grond, anderen niet. Een belangrijke eigenschap dus om te kennen. Tip: pH tests zijn te koop bij tuincentra, maar je kunt ook een goede hovenier hier naar vragen.

hovenier deventer
De planten
Nu je weet of je een zure of niet zure grond hebt, kun je verder naar het kiezen van de best passende planten. Heb je een niet zure grond, dan kun je de zuurtegraad verhogen met kalk. Tegen een te zure grond is helaas niets te doen. Is dat laatste het geval, kies hier dan je planten op uit. Tip: vraag in de tuincentra naar passende planten bij jouw grond of benader een hovenier.

Onderhoud planten
Als je toch een specialist op gebied van planten spreekt, vraag dan direct naar het onderhoud van de planten. Houd je wel van tuinieren, dan kan het geen kwaad om planten in je tuin te halen die wat aandacht nodig hebben. Heb je een druk bestaan of geen groene vingers, vraag dan naar onderhouds arme planten. Wil je je beplanting niet laten afhangen van jouw groene vingers of tijd? Dan kun je altijd een hovenier inschakelen die de planten onderhoud.

Plaats planten
Denk ook na over de plaats waar je de planten gaat zetten. Voldoet deze aan de wensen van de plant? Sommige planten houden juist van zon, anderen verdragen de zon helemaal niet en staan liever in de schaduw. Wil je jouw tuin tot een droomtuin maken, dan is dit punt een hele belangrijke! Denk daarbij ook na over de grootte van de planten. Blijft hij laag en klein of zal hij in de toekomst nog veel groter groeien. Is dat mogelijk op de plaats waar je hem in gedachten had?

Nadat je alle belangrijke overwegingen hebt gemaakt op gebied van planten, is het tijd om je tuin te gaan aanleggen. Dit klusje kan, afhankelijk van de grootte van je tuin, nog best wat voeten in aarde hebben 😉 Een goed begin is het halve werk, schakel dus een hovenier in als je twijffelt aan je eigen groene vingers.

Een goede hovenier in Deventer en omstreken is A.A. Living Garden Design. Op hun website, vind je meer informatie over hun diensten: www.aalivinggardendesign.nl