Wat moet u weten voordat u naar een mediator stapt?

U en uw partner hebben besloten om te gaan scheiden en uw eerste afspraak bij de mediator is gepland. Samen met uw partner bespreekt u de mogelijkheden. Vooral om goed zicht te krijgen op uw financiele situatie raden wij aan om voorbereidingen te treffen.

3 adviezen voordat u in gesprek gaat met een mediator:

1 – Weet wat u belangrijk vindt

Dat u en uw partner ervoor hebben gekozen om de situatie bemiddelend op te lossen is een stap in de goede richting. De mediator zal u en uw partner helpen om de zaak af te handelen zodat beide partijen akoord zijn en de verstandhouding goed blijft. De mediator zal u ale informatie geven die nodig is om de scheiding goed te regelen.

Omdat een mediator onafhankelijk is zal hij of zij geen partij kiezen tussen uw partner en u. Het is daarom erg belangrijk om te weten wat u belangrijk vind. Hoe wilt u het ouderschap vorm geven? Maar denk ook aan praktischere zaken als het huis, regeling voor uw huisdier etc. Probeer van tevoren uw mening helder te krijgen voor urzelf en zet op een rij waarover u zorgen heeft. De mediator zal de belangen van beide partijen het beste kunnen waarborgen wanneer hij op de hoogte is van wat u belangrijk vindt.

2 -Het kan geen kwaad om u alvast te laten informeren

De mediator is verplicht u betrouwbare en complete informatie te geven. Toch kan het geen kwaad om al ingelezen te zijn voordat u met de mediator in gesprek gaat. Zo kunt u van te voren vragen voorbereiden. Tijdens een gesprek bij de mediator komt er namelijk veel op u af. Het is vaak een emotioneel gesprek waarbij de emoties hoog op kunnen lopen. In deze eerste fase zal de mediator u veel informatie verschaffen dus is het belangrijk dat u hierop voorbereid bent.

Een voordeelvan mediation is dat er nauwelijks tijdsdruk heerst. U mag zelf beslissen op welke termijn er knopen gehakt worden en hoe vaak u sessies inpland. Een scheiding afhandelen gaat namelijk niet over een nacht ijs en de mediator begrijpt dat. Echter zal de mediator wel zijn of haar best doen om de voortgang van het proces te bewaken.

3 -Zorg voor een goede documentatie

Een scheiding zorgt voor heel wat administratieve afhandelingen. Zorg er daarom voor dat u alle overeenkomsten en documenten op orde hebt en neem deze mee tijdens de mediation gesprekken. Naast een geldige legitimatie zijn dat de documenten met betrekking tot uw relatie. Denk da aan partnerschapsvoorwaarden of de akte huwelijkse voorwaarden. Zorg er ook voor dat uw financiele gegevens inzichtelijk zijn. Neem loonstrookjes, informatie over het pensioen en de huurovereenkomst of de hypotheekakte mee.

Ook documenten met betrekken tot verzekeringen of spaarrekeningen moeten uiteindelijk door de mediator bekeken worden. De mediator moet inzicht krijgen in de persoonlijke, maar ook de gezamenlijke financiele situatie om u zo goed mogelijk te kunnen helpen.