Onder het woord ‘zorginstelling’ verstaan we een organisatieverband van samenwerkende beroepsbeoefenaren.
Wanneer een verloskundigenpraktijk meer dan één verloskundige in dienst heeft is deze praktijk volgens de wet dus een zorginstelling. Een zorginstelling moet een kwaliteitssysteem opzetten waarin een bepaalde normenset centraal staat. Deze normenset bevat een aantal eisen waarvan de zorginstelling zelf vindt dat ze er aan moet voldoen.
Kwaliteit personeel
Verantwoorde zorg in het kader van de kwaliteitswet kan enkel geboden worden wanneer de instelling beschikt over voldoende capabel personeel. Scholing en bijscholing ondersteund door een juiste formulering in richtlijnen en protocollen zijn belangrijke middelen om deze kwaliteitsdoelstelling te behalen. Hierdoor kan de zorgtechnologie optimaal worden gewaarborgd.
Kwaliteitswet Zorginstellingen
De Kwaliteitswet zorginstellingen verplicht zorginstelling hun eigen kwaliteit te bewaken, te beheersen en zo goed mogelijk te verbeteren. De wet noemt vier kwaliteitseisen waaraan een instelling moet voldoen: verantwoorde zorg, op kwaliteit gericht beleid, het opzetten van een kwaliteitssysteem en het maken van een jaarverslag.
De kwaliteitseisen van de KWZ
Alle zorginstellingen moeten aan vier kwaliteitseisen voldoen:
● Kwaliteitssysteem: de systematische bewaking, beheersing en verbetering van de kwaliteit van zorg;
● Kwaliteitsjaarverslag: ieder jaar moet er voor 1 juni een verslag worden opgesteld. Hierin wordt het gevoerde beleid van het afgelopen kalenderjaar in het kader van kwaliteit;
● Verantwoorde zorg: zorg van een hoog niveau, welke doeltreffend, doelmatig en patiëntgericht wordt verleend en afgestemd is op de reële behoefte van de patiënt;
● Calamiteitenmelding: het melden van niet beoogde of onverwachte gebeurtenissen, welke betrekking hebben op de kwaliteit van zorg en die tot de dood of een ernstig schadelijk gevolg voor een patiënt of cliënt van de instelling heeft geleid.