Tijdens het werken in de landbouw worden verschillende soorten transportbanden gebruikt. In dit artikel leggen we uit welke dat zijn, en wat de verschillen precies zijn!
Wat is een transportband?
Laten we beginnen met wat een transportband nou eigenlijk precies is. Een transportband is een grote lopende band. Deze wordt gebruikt om dingen op te vervoeren. In de landbouw zijn dit vaak dingen als oogst (zoals aardappelen en andere groenten) en grondstoffen. Naast de ‘reguliere’ transportband, zijn er ook nog diverse varianten die gebruikt worden. Het principe is hierbij vaak hetzelfde, maar ze hebben net iets een aangepaste functie.
Een duoband
Wanneer een enkele transportband niet lang genoeg is voor je, is een duoband de ideale oplossing. Zoals de naam al verraad bestaat deze namelijk uit twee transportbanden die aan elkaar vast zijn gemaakt! Naast één lange rechte band, kun je de duobanden ook in een hoek tegen elkaar op stellen.
Wanneer je slechts één van de twee banden nodig hebt kun je ze eenvoudig over elkaar heen schuiven. Hierdoor neemt de duoband dus net zoveel plek in beslag als een enkele transportband wanneer je hem niet gebruikt of slechts voor één deel, en kun je hem eenvoudig verlengen wanneer het nodig is!
Een hallenvuller
Een hallenvuller wordt ook wel een ‘boxenvuller’ of ‘telescopische transportband’ genoemd. Dit is één lange doorlopende band die zonder knik uit schuift. Hierdoor is er minder kans op beschadiging van de producten die ermee vervoerd worden. Vaak wordt een hallenvuller gebruikt om agrarische goederen zoals aardappelen en uien op te slaan. Een kenmerk van een hallenvuller is dat deze in hoogte verstelbaar is. Handig dus voor als je producten bijvoorbeeld in een hoge silo moet opslaan! Je kunt een hallenvuller huren bij Van Trier.
Een doseerhopper
Waar een hallenvuller dus geschikt is om goederen op hoogte te vervoeren, is een doseerhopper geschikt om goederen laag te vervoeren. Bijvoorbeeld bij het laden en lossen van containers en vrachtschepen! Een doseerhopper (ook wel ‘stortbak’ of ‘feeder’ genoemd) neemt de goederen in ontvangst vóór ze op de transportband terecht komen.