Slaapproblemen oplossen: 5 tips tegen slecht slapen!

Datum:

Auteur:

Categorie:

We hebben allemaal wel eens een slechte nacht. Je ligt uren te piekeren, ervaart nachtmerries of kan simpelweg gewoon de slaap niet vatten. Gelukkig kunnen veel mensen dit tekort aan slaap de volgende nacht gewoon weer inhalen. Zolang je incidenteel slecht slaapt is er natuurlijk niets aan de hand. Maar wat als je niet anders gewend bent? Als je iedere dag opkijkt naar het moment dat je weer in bed moet stappen en het gevecht zal beginnen?

Maar liefst 15% van de Nederlanders kampt met een chronisch slaaptekort. Wellicht ligt dit aantal nog veel hoger, omdat nog lang niet iedereen hiervoor naar de huisarts gaat. De gevolgen van een chronisch slaaptekort zijn niet mals. Een slechte weerstand, meer kans op obesitas, hogere kans op het ontwikkelen van depressies en een slechter geheugen zijn slechts een kleine greep uit een zeer lange lijst van gevolgen. Het is dan ook belangrijk dat het slaaptekort zo spoedig mogelijk wordt aangepakt. In dit artikel geven we 5 tips om jouw nachtrust te verbeteren!

1.     Beweeg meer

Het klinkt vanzelfsprekend, maar we gooien hem er toch nog maar een keer in: zorg ervoor dat je voldoende beweegt. Wanneer je hele dagen op de bank hangt is het niet gek dat je lichaam moeite heeft om in slaap te komen. Probeer daarom minimaal een half uur per dag te bewegen. Dit hoeft geen intensieve work-out te zijn. Enkel een blokje om lopen of een stukje fietsen is al voldoende.

Uit onderzoek blijkt dat vooral bewegen rond de namiddag en begin van de avond effect heeft op de nachtrust. Hoewel sporten in de ochtend natuurlijk ook heel gezond is, zal dit wel een minder groot effect hebben op jouw nachtrust. Sport dus nog even lekker voor het slapengaan, neem vervolgens een lauwe douche en kruip fris en voldaan onder je heerlijke dekbed. De kans is groot dat je snel in slaap valt.

2.     Leg je telefoon weg

De meeste mensen slapen met een telefoon naast hun bed. Onderzoekers leggen echter uit waarom dit een minder slim idee is. Naast het feit dat je snel wordt verleid tot het lezen van enkele mails of het checken van je social media (en hierdoor dus al zeker niet de slaap zal vatten), blijkt ook dat de straling van mobiele telefoons de nachtrust kunnen verstoren. Het kan dus geen kwaad om telefoons en ander apparatuur de kamer uit te bannen. Zo vermijd je zoveel mogelijk straling.

3.     Een nieuw matras en goed dekbed

Het klinkt als een open deur, maar het is uiteraard ook belangrijk om je bed kritisch te beoordelen. Een zeer oud matras of oncomfortabel dekbed zal de nachtrust immers niet ten goede komen. Zorg er daarom voor dat je matras altijd tijdig wordt vervangen en investeer in een dekbed die bij jou past.

Ben jij iemand die vooral in de zomer slecht slaapt en het gauw warm heeft? Maar kan je niet zonder dekbed slapen? Dan zijn de zomerdekbedden bij www.weidswonenenslapen.nl een prima keuze. Zo lig je heerlijk comfortabel en kan je de warmte veel beter reguleren.

4.     Goede raambekleding

Wist je dat slapen in een (te) lichte kamer niet alleen effect heeft op de nachtrust, maar ook nog eens je mentale gezondheid kan schaden? Uit Japans onderzoek blijkt dat mensen die in een te lichte slaapkamer slapen een veel grotere kans op het ontwikkelen van depressies hebben. Een klein beetje licht in de slaapkamer is al storend voor je slaapcyclus. Investeer daarom in goede raambekleding en je zal direct verschil merken in je slaapkwaliteit.

5.     Plan piekermomentjes

Veel mensen slapen slecht doordat ze teveel piekeren. Alle stress van de voorgaande dag komt eruit als je eindelijk rustig ligt. Probeer daarom ruim voor het slapen een zogenaamd piekermomentje in te lassen. Geef jezelf de tijd om terug te denken aan de dag en schrijf eventuele knelpunten op. Neem daarna een rustgevende douche en ga vervolgens pas slapen. Je zal merken dat het piekeren in bed dan veel minder wordt en je nachtrust beter zal zijn.

 

BLIJF OP DE HOOGTE

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

INSTAGRAM

Badmode dames kopen? Er is genoeg keuze!

Zie je jezelf al liggen op het strand in Spanje? Of op een strandbedje aan het zwembad van het resort in Griekenland? Of blijf...

Een gepersonaliseerd boek helpt het kind

Je hebt soms kinderen die het heel leuk vinden om te lezen, maar je hebt ook sommige kinderen die je niet zo snel een...

Hulp bij studiekeuze, dat krijg je hier!

Welke studie moet je kiezen? In welke studie ligt er een goede toekomst? Welke studie past echt bij je als persoon? Al deze vragen...