Stappenplan om zelfstandig een deur te vervangen

Datum:

Auteur:

Categorie:

Wil je weten hoe je zelfstandig een deur in huis vervangt? Vraag jezelf dan eerst af of het verstandig is dit zelf te doen. Je moet namelijk rekening houden met een aantal dingen. Als je besluit het zelf te doen, zorg er dan in ieder geval voor, dat je alle materialen in huis hebt vóórdat je begint. Zo is de kans groter dat je de klus in één keer afmaakt. Maar hoe pak je deze klus vakkundig aan?

Wel of niet zelf vervangen

Algemeen beschouwd is het vervangen van een deur niet de allerlastigste klus. Dit is wel afhankelijk van het type deur dat je gaat vervangen. Meestal kun je wel zelf aan de slag, als het een standaard deur betreft, maar dan wel als het kozijn bij deze nieuwe deur aansluit. Als je te maken hebt met een unieke deur, zoals het vervangen van een deur van glas, dan kan professioneel advies en kennis van zaken van belang zijn. Een partij als glazz.nl is hierin gespecialiseerd. Zeker als een deur een totaal andere manier van draaien heeft, of wanneer je nog nooit eerder een unieke deur hebt vervangen of geplaatst, is het verstandiger dit door een ervaren iemand te laten doen.

Werkwijze om de deur te vervangen

  • Stap 1: Bepaal allereerst welk type deur je wilt hebben en kijk goed of deze in het kozijn past. Denk ook aan alle spullen die je erbij nodig hebt en zorg ervoor dat je die in huis hebt. Zorg ervoor dat je niet (steeds) terug moet naar de bouwmarkt, want dat haalt de vaart uit je klus.
  • Stap 2: Meet alles op. Dit klinkt logisch, maar zorg ervoor dat je de juiste maten hebt. Vergeet geen belangrijke afmetingen. Meet de deur op én het kozijn en controleer dan of deze erin past. Verlies de hoogte van de vloer en andere zaken niet uit het oog. Let ook op de draairichting van de deur.
  • Stap 3: Alles op maat? Dan kun je de oude deur eruit halen.
  • Stap 4: Mogelijk moet de nieuwe deur op maat geschaafd worden. Let wel goed op hoeveel je er dan af moet schaven. Voor je het weet, heb je er te veel af en heb je een deur die er niet meer mooi uit ziet. Hoeveel er van de nieuwe deur af moet, is afhankelijk van het type deur.
  • Stap 5: Kijk waar de scharnieren nu zitten. Verwijder die en plaats nieuwe scharnieren in het kozijn. Wederom goed afmeten waar deze scharnieren moeten komen. Na goed meten, kun je de plek netjes afbeitelen, zodat je nieuwe scharnieren erin passen. Monteer ze.
  • Stap 6: Zodra de scharnieren op z’n plek zitten, kun je de nieuwe deur monteren. That’s it!

BLIJF OP DE HOOGTE

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

INSTAGRAM

Kerst knutselen: maak je eigen unieke kerstdecoraties

De feestdagen staan voor de deur en wat is er nou leuker dan zelfgemaakte kerstdecoraties in huis te hebben? Het is niet alleen een...

Brandpreventie in woonhuizen: de rol van rookmelders

Brandveiligheid is een essentiële factor bij het beschermen van onze huizen en het waarborgen van de veiligheid van onze dierbaren. Elk jaar worden duizenden...

Kledingtips voor vrouwen met brede heupen

Er is niets vrouwelijkers dan brede heupen. Althans, als we de praatjes in tijdschriften mogen geloven. Toch is het voor de vrouwen die hiermee...