Toepassingen van Mechatronica

Datum:

Auteur:

Categorie:

U vraagt zich misschien af hoe mechatronica precies wordt toegepast in de geavanceerde productie. Om hier een duidelijk beeld van te geven zijn er hieronder een aantal voorbeelden samengesteld.

Productielijnautomatisering: Een productieomgeving is ontworpen als een ketenproces waarbij de ene fase naar de volgende leidt. De meeste van dergelijke systemen maken gebruik van banden om producten en materialen te verplaatsen tijdens het proces. Mechatronica maakt het mogelijk om het proces te automatiseren door apparaten zoals barcodelezers, beeld- en geluidsprocessoren langs de lijn te integreren. Zo kan een verpakt product bijvoorbeeld op de band worden gestempeld en de houdbaarheidsdatum ervan worden geregistreerd.

Meetapparatuur: Een productieproces is alleen goed als de eindproducten in de juiste vormen, maten, gewicht en kwaliteit van de band afrollen. In dat geval is het installeren van intelligente sensoren, test- en kalibratiesystemen op de vereiste punten een grote stap in de goede richting. Dit alles valt binnen het kader wat mechatronica voor de geavanceerde productie kan betekenen.

Besturingssystemen: In elke effectieve productielijn moeten er maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat de installatie optimaal functioneert. Dat maakt het omgaan met factoren als druk en temperatuur tot een prioriteit. Dankzij mechatronica kan dit zeer eenvoudig worden gedaan door middel van sensoren en reactiemechanismen die werken om de gewenste bedrijfsomstandigheden te bewaken en in stand te houden. Zo kan een sensor bijvoorbeeld het inschakelen van het koelsysteem in gang zetten wanneer de temperatuur tot op zekere hoogte toeneemt.

Doordat mechatronica in ieder proces invloed kan hebben is het van belang dat dit goed uitgevoerd wordt. Deze robotica technieken leveren bij aan een hogere productie en een lagere foutmarge. Hierdoor verdienen de mechatronica die vaak bij machinebouw bedrijven wordt toegepast zichzelf terug.

BLIJF OP DE HOOGTE

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

INSTAGRAM

Je eigen tuinhuisje bouwen? Waarom niet

Heb jij er ook behoefte aan om de mouwen op te stropen en lekker zelf bij huis aan het klussen te gaan? Dan is...

Op vakantie naar Kreta?

Sta jij ook weer te popelen om op vakantie te gaan? Zit jij er al aan weg te dromen dat je lekker aan het...

Tips voor het vinden van een goede advocaat

Misschien ben je in een conflict gekomen en op zoek naar een advocaat die jou het beste bij kan staan. Of je bent vanwege...