Toepassingen van Mechatronica

Datum:

Auteur:

Categorie:

U vraagt zich misschien af hoe mechatronica precies wordt toegepast in de geavanceerde productie. Om hier een duidelijk beeld van te geven zijn er hieronder een aantal voorbeelden samengesteld.

Productielijnautomatisering: Een productieomgeving is ontworpen als een ketenproces waarbij de ene fase naar de volgende leidt. De meeste van dergelijke systemen maken gebruik van banden om producten en materialen te verplaatsen tijdens het proces. Mechatronica maakt het mogelijk om het proces te automatiseren door apparaten zoals barcodelezers, beeld- en geluidsprocessoren langs de lijn te integreren. Zo kan een verpakt product bijvoorbeeld op de band worden gestempeld en de houdbaarheidsdatum ervan worden geregistreerd.

Meetapparatuur: Een productieproces is alleen goed als de eindproducten in de juiste vormen, maten, gewicht en kwaliteit van de band afrollen. In dat geval is het installeren van intelligente sensoren, test- en kalibratiesystemen op de vereiste punten een grote stap in de goede richting. Dit alles valt binnen het kader wat mechatronica voor de geavanceerde productie kan betekenen.

Besturingssystemen: In elke effectieve productielijn moeten er maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat de installatie optimaal functioneert. Dat maakt het omgaan met factoren als druk en temperatuur tot een prioriteit. Dankzij mechatronica kan dit zeer eenvoudig worden gedaan door middel van sensoren en reactiemechanismen die werken om de gewenste bedrijfsomstandigheden te bewaken en in stand te houden. Zo kan een sensor bijvoorbeeld het inschakelen van het koelsysteem in gang zetten wanneer de temperatuur tot op zekere hoogte toeneemt.

Doordat mechatronica in ieder proces invloed kan hebben is het van belang dat dit goed uitgevoerd wordt. Deze robotica technieken leveren bij aan een hogere productie en een lagere foutmarge. Hierdoor verdienen de mechatronica die vaak bij machinebouw bedrijven wordt toegepast zichzelf terug.

BLIJF OP DE HOOGTE

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

INSTAGRAM

Je huist re-stylen

Veel mensen hebben, zeker als er een wisseling van seizoenen aan zit te komen, de behoefte om hun huis eens even flink onder handen...

Mooie mannenmode

Mode voor mannen is in. Lange tijd werd mode vooral geassocieerd met vrouwen, deels terecht en deels ook onterecht, maar dat is passé. Mannen...

Hoe werkt een laserprinter?

Wellicht heeft u nog nooit gehoord van een laserprinter of weet wel dat deze bestaat, alleen niet welke functies deze laserprinter heeft en waarom...