Toepassingen van Mechatronica

Datum:

Auteur:

Categorie:

U vraagt zich misschien af hoe mechatronica precies wordt toegepast in de geavanceerde productie. Om hier een duidelijk beeld van te geven zijn er hieronder een aantal voorbeelden samengesteld.

Productielijnautomatisering: Een productieomgeving is ontworpen als een ketenproces waarbij de ene fase naar de volgende leidt. De meeste van dergelijke systemen maken gebruik van banden om producten en materialen te verplaatsen tijdens het proces. Mechatronica maakt het mogelijk om het proces te automatiseren door apparaten zoals barcodelezers, beeld- en geluidsprocessoren langs de lijn te integreren. Zo kan een verpakt product bijvoorbeeld op de band worden gestempeld en de houdbaarheidsdatum ervan worden geregistreerd.

Meetapparatuur: Een productieproces is alleen goed als de eindproducten in de juiste vormen, maten, gewicht en kwaliteit van de band afrollen. In dat geval is het installeren van intelligente sensoren, test- en kalibratiesystemen op de vereiste punten een grote stap in de goede richting. Dit alles valt binnen het kader wat mechatronica voor de geavanceerde productie kan betekenen.

Besturingssystemen: In elke effectieve productielijn moeten er maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat de installatie optimaal functioneert. Dat maakt het omgaan met factoren als druk en temperatuur tot een prioriteit. Dankzij mechatronica kan dit zeer eenvoudig worden gedaan door middel van sensoren en reactiemechanismen die werken om de gewenste bedrijfsomstandigheden te bewaken en in stand te houden. Zo kan een sensor bijvoorbeeld het inschakelen van het koelsysteem in gang zetten wanneer de temperatuur tot op zekere hoogte toeneemt.

Doordat mechatronica in ieder proces invloed kan hebben is het van belang dat dit goed uitgevoerd wordt. Deze robotica technieken leveren bij aan een hogere productie en een lagere foutmarge. Hierdoor verdienen de mechatronica die vaak bij machinebouw bedrijven wordt toegepast zichzelf terug.

BLIJF OP DE HOOGTE

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

INSTAGRAM

De toekomst van reclame in Nederland: Een vooruitblik op de komende jaren

De toekomst van reclame in Nederland lijkt steeds meer te liggen bij het gebruik van digitale technologie. De conventionele manieren van reclame, zoals tv...

Alles wat je wilt weten over de scrunchie

De scrunchie, ook wel bekend als het haarbandje, is een accessoire dat al jaren populair is onder vrouwen. Het is een soort haarband, maar...

De voordelen van het leasen van een zakelijke occasion

Het is algemeen bekend dat een nieuwe auto aanzienlijk duurder is dan een occasion. Dat is ook het geval als je een auto gaat...